În majoritatea cazurilor, aspectul albicios al limbii nu trebuie să ne îngrijoreze, dar uneori poate fi manifestarea la distanţă a unei boli.
Limbă încărcată sau saburală este denumirea pe care o poartă acoperirea limbii cu un depozit albicios-gălbui. Aspectul se întâlneşte în timpul răcelilor banale şi dispare imediat odată cu vindecarea, iar în aceste cazuri nu sunt necesare investigaţii suplimentare. Cel mai adesea, încărcarea limbii provine dintr-o dezvoltare excesivă a candidei.
Această ciupercă trăieşte în cavitatea bucală, dar şi la alte niveluri ale corpului, în echilibru cu flora saprofită, adică bacteriile „bune" care se hrănesc cu resturi de celule moarte. „Sunt numeroase şi variate condiţiile care tulbură acest echilibru: răceala banală, care creează un dismicrobism local ce favorizează dezvoltarea candidei. De asemenea, tratamentele cu antibiotice omoară flora saprofită normală din cavitatea bucală", ne explică medicul de familie Călin Ciubotaru de la Clinica Infosan din Bucureşti. Deşi banale, depozitele albicioase provocate de candidoza bucală se pot face vinovate de apariţia halitozei, adică a respiraţiei urât mirositoare.
Candida albicans preferă mediul acid
Echilibrul florei din cavitatea bucală este menţinut cu ajutorul mai multor mecanisme. În mod normal, limba se curăţă singură atunci când mestecăm, când bem lichide sau când ne spălăm pe dinţi. Mai nou, medicii stomatologi recomandă şi periajul limbii, tocmai pentru a ajuta procesul de igienizare. Saliva are un pH neutru, necesar menţinerii echilibrului microbian, iar un pH acid favorizează dezvoltarea candidei. Din acest motiv, afecţiuni precum refluxul gastroesofagian, care duc la scăderea pH-ului bucal, au drept consecinţă încărcarea limbii. Alte afecţiuni digestive care se soldează cu depozite albicioase pe suprafaţa limbii sunt gastrita şi litiaza biliară. @