E şi în Caţavencii.ro
Dacă toţi cei trei judecători care s-au pronunţat azi în dosarul „Trofeul Calităţii” l-ar fi considerat pe Adrian Năstase vinovat, sentinţa ar fi părut mai convingătoare: doi ani de închisoare, cu executarea pedepsei. Dar cînd o judecătoare din complet e de părere că Năstase e sută la sută nevinovat nu poţi, omeneşte vorbind, să nu intri la idei. Să fi evaluat greşit probele din proces judecătoarea Cristina Rotaru, cea care-l crede nevinovat pe Năstase? Sau să fi greşit ceilalţi doi judecători? Fostul premier şi preşedinte al PSD susţinea dinainte de sentinţa de azi că acuzaţiile care i se aduc sînt absurde, lipsite de fundament, iar azi, că va declara recurs. Nu văd ce altceva ar fi putut face, indiferent cum stau lucrurile. El are, însă, un atu clar în acest moment – scorul de 2 la 1 cu care s-a dat sentinţa.
Nici nu se pronunţasere bine judecătorii şi au apărut reacţii dinspre PSD, cu Victor Ponta în frunte, în care se spunea pe faţă că au existat intervenţii politice în acest caz. Năstase a spus că prin sentinţa de azi se încearcă ţinerea lui în afara vieţii politice. Dacă şi la recurs, cînd se va afla în faţa a cinci judecători, fostul premier va primi aceeaşi pedeapsă, va fi mai greu pentru el să susţină că e victima unor sforării politice. Dar nu mă îndoiesc că o va face. Dacă însă la recurs Adrian Năstase va scăpa basma curată, ştiind cu e justiţia din România, iarăşi vor exista omeneşti motive să intrăm pentru a doua oară la idei.
Cîteva întrebări:
1.De ce s-a amînat cu o săptămînă pronunţarea în acest dosar care are vreo trei vechime?
2. De ce au tăcut avocaţii lui Adrian Năstase după darea sentinţei cînd, în mod normal ar fi trebuit să fie primii care să sară în sus?
3. Presiunile politice au venit numai dintr-o parte, cea a Puterii, sau şi din cealaltă, a PSD?
4. Procurorii DNA care au pierdu