Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, după lucrările informale ale Consiliului European, că s-a stabilit ca statele non-euro semnatare ale Tratatului să participe la reuniunile oficiale ale Zonei euro ori de câte ori se discută despre piaţa unică, competitivitate sau modificările de strategie ale Zonei euro.
Şeful statului a spus că obiectivul părţii române la acest summit a fost să obţină o participare cât mai amplă, ca semnatari ai Tratatului, la reuniunile Zonei euro.
"Ceea ce s-a stabilit este un compromis, dar un compromis acceptabil din punctul nostru de vedere. (...) Statele non-euro dar semnatare ale Tratatului participă la summit-urile Zonei euro ori de câte ori se discută probleme de interes general pentru piaţa unică, competitivitate sau eventuale modificări strategice în Zonei euro, de modificări de politici strategice", a spus preşedintele.
El a adăugat că s-a stabilit că Zona euro va avea minimum două întruniri pe an, la cel puţin una dintre acestea urmând să participe toţi semnatarii Tratatului dacă în cea de a doua nu s-ar discuta chestiuni care vizează Piaţa unică, competitivitatea şi alte subiecte similare.
Şeful statului a explicat că "nu e treaba statelor non-euro" discuţiile care au loc la întrunirile unde se discută probleme de interes intern ale Zonei, cum ar fi finanţarea fondului de stabilitate.
"Acele reuniuni unde se discută strict probleme Euro, ca de exemplu: trebuie să contribuie la finanţarea Fondului de stabilitate în situaţia în care trebuie mărită resursa - nu-i treaba statelor non-Euro, vor participa numai ţările Euro şi asta nu afectează cu nimic informarea şi participarea celorlalte state semnatare ale Tratatului la politicile generale ale Uniunii Europene. Dar când sunt situaţii în care se întâlneşte numai Zona euro, premergător se organizează un Consiliu European la care discută