Printre consecinţele deshidratării şi a lipsei hidratării corecte se numără şi acela de a face diabet, avertizează specialiştii de la Asociaţia Americană de Diabet.
Se poate ajunge într-o astfel de situaţie fiindcă, de cantitatea de apă din organism depinde şi felul în care este absorbită glucoza din sânge.
Mai exact, când organismul este deshidratat, se eliberează în corp un hormon numit vasopresină. Acesta determină retenţia apei în corp pentru a preveni deshidratarea şi mai puternică.
Dar, în egală măsură, vasopresina stimulează şi ficatul să elibereze mai mult zahăr în sânge, iar dacă se întâmplă acest lucru, repetat, este afectat răspunsul organismului la insulină şi poate apărea rezistenţă la insulină şi, implicit, diabetul de tip II.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 3.000 de persoane cu vârste între 30 şi 65 de ani, pe o durată de 10 ani. Toate persoanele incluse în studiu au avut iniţial un nivel normal de zahăr în sânge. După nouă ani, aproape 800 de persoane aveau diabet de tip II.
Cercetătorii au observat că cei care consumau mai mult de un litru de apă pe zi, fără a socoti şi alte lichide, aveau cu 40% mai puţine riscuri de a face diabet, comparativ cu cei care beau mai puţină apă.