Jocul este cel mai plăcut şi mai util instrument pentru dezvoltarea copiilor preşcolari. De aceea, indiferent de anotimp, părinţii trebuie să găsească activităţi interactive care să îi ajute pe cei mici să înveţe cât mai multe lucruri.
În perioada iernii, copiii petrec mai mult timp în casă decât în aer liber, dar datoria părinţilor este să aibă grijă ca cei mici să nu simtă acest lucru şi să nu se plictisească având la dispoziţie aceleaşi activităţi şi aceleaşi jucării în fiecare zi.
„Pentru cei mici joaca înseamnă învăţare. Atunci când se joacă, cel mic se distrează, dar în acelaşi timp trăieşte experienţe noi, învaţă lucruri noi, explorează, îşi exersează abilităţile motrice, senzoriale sau intelectuale, şi, ceea ce este cel mai important, comunică. De aceea, este bine ca cei mici să aibă la dispoziţie o mare varietate de activităţi, care să fie adaptate vârstei lor şi care să asigure un echilibru între exersarea deprinderilor fizice şi a celor psihice", explică expertul educaţional Fabiola Hosu.
Timpul petrecut în interior este valoros pentru consolidarea relaţiei părinte-copil
Petrecerea unui timp îndelungat în casă, în perioada iernii, este un prilej ideal pentru ca părinţii să interacţioneze şi mai mult cu micuţii lor.
„Cu fiecare joc, părinţii pot observa dacă copiii manifestă un interes deosebit pentru anumite activităţi sau dacă au nevoie de ajutor pentru dezvoltarea anumitor abilităţi. De asemenea, este o ocazie bună ca prin joc, părinţii să îi înveţe pe cei mici valori fundamentale precum bunătatea, recunoştinţa sau respectul", spune expertul educaţional.
Tipuri de activităţi care îl pot antrena pe copil
Activităţile de interior pot fi deopotrivă utile şi distractive atât pentru părinte, dar şi pentru cel mic.
„Copilul poate fi implicat în curăţenia camerei sau în pregătirea mesei, iar pentru a răspunde n