Liderii statelor membre ale Uniunii Europene s-au reuit în această după-amiază la Bruxelles în cadrul unui Consiliu European informal care se va concentra pe măsurile imediate necesare în UE pentru crearea de locuri de muncă, reducerea şomajului în rândul tinerilor, valorificarea pieţei unice şi susţinerea IMM-urilor. Sursa: Foto: Reuters
UPDATE 6 - Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a spus că o decizie cu privire la ajutorul ce trebuie acordat Greciei nu poate fi încă luată, în condiţiile în care troika, formată din reprezentanţii finanţatorilor externi, este încă la Atena şi nu se știe care este rezultatul întâlnirii acestora cu băncile.
Olandezii şi nemţii cer de altfel deja ca UE să supravegheze exerciţiul fiscal al Greciei, după ce ţara a ratat timp de doi ani la rând ţintele impuse.
"Ceea ce au de făcut grecii este să demonstreze că sunt gata să implementeze pachetul de măsuri. Îi putem ajuta în aceste vremuri dificile, dar ei trebuie să ducă la îndeplinire toate ţintele fixate de comun acord", a spus Mark Rutte, premierul Olandei, înaintea summitului.
UPDATE 5: La sosirea la Bruxelles, Mariano Rajoy, premierul Spaniei, nu a răspuns întrebărilor ziariştilor. Acesta va ţine însă o conferinţă la ora 18.00 GMT, după summit.
Spania este un fel de lider în rândul ţărilor de la periferia zonei euro, denumite PIIGS. Dacă ţinem cont de faptul că Italia este în guvernată de tehnocraţi şi că celelalte ţări sunt sub coordonarea UE-FMI în cadrul unor planuri financiare, Spania este singura ţară din grup în cadre guvernul, cel puţin teoretic, poate face cum crede de cuviinţă, scrie Wall Street Journal.
Ceea ce i-ar plăcea Spaniei – incluzând aici votanţi, bancheri, partide de opoziţie - este o anumită relaxare la nivelul ţintelor fiscale fixate de fostul guvern. Cum şi când această cerinţă va fi ridicată Angelei Merk