Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat luni că parlamentarii celor trei partide de opoziţie, PSD, PNL şi PC, se vor retrage, fără excepţie, din „activitatea uzuală” a Parlamentului în toate formele. Este rezultatul unui acord între cele trei partide, ca măsură de protest la adresa puterii, a spus Antonescu, într-o declaraţie televizată. Protestul va dura „până la alegeri”, anticipate sau nu, sau până la la momentul unui acord oficial putere-opoziţie în vederea alegerilor anticipate, acord care ar trebui legalizat prin vot în Parlament. Crin Antonescu anunţă: "Grevă parlamentară până la alegeri"
Senatorii şi deputaţii celor trei partide îşi păstrează „mandatul şi dreptul de vot” pe care le vor activa „în situaţii de maximă importanţă”, a precizat Antonescu. „Protestul nostru este întemeiat pe atitudinea de până acum şi mai ales din aceste zile a puterii, care nu doreşte să ia act în fond de caracterul major al nemulţumirilor publice, nu doreşte să dialogheze pentru căutarea unei soluţii politice, încearcă să tragă de timp şi să păcălească încă odată alegătorii români. Încearcă să mituiască pe ultima sută de metri alegătorii români”, a mai spus liderul PNL.
Anterior, preşedintele PSD, Victor Ponta, anunţase că social-democraţii urmau să propună în USL recurgerea la această formă de protest. „Vom reveni la vot doar pentru a vota o moţiune de cenzură, un eventual guvern de tehnocraţi şi, bineînţeles, pentru a vota procedurile de declanşare a alegerilor anticipate”, a spus liderul social-democrat.
Ponta a precizat că, pe durata protestului, parlamentarii opoziţiei nu îşi vor încasa indemnizaţiile, pe motiv că „Nu poţi să nu munceşti şi să iei bani”.
Flutur: PSD a mai fugit o dată de la serviciu în 2009, când venea criza şi le era mai uşor în opoziţie
Prim-vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, a declarat în acest context că „