Fostul premier Adrian Năstase (61 de ani) a fost condamnat, ieri, de Completul de trei judecători ai instanţei supreme la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul Calităţii“.
Alături de Adrian Năstase au mai fost condamnate alte cinci persoane pentru 15 capete de acuzare, printre care folosirea influenţei politice, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani. Decizia poate fi atacată la Completul de cinci judecători al aceleiaşi instanţe.
Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. La ultimul termen din dosar, procurorii DNA au solicitat ca Năstase să fie condamnat la închisoare cu executare.
Potrivit DNA, „în cursul anului electoral 2004, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), sub conducerea Irinei Jianu, fost inspector general al ISC, „a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii». În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase".
Taxele pentru simpozion
Taxele de participare la simpozion - peste 1,6 milioane de euro - ar fi ajuns, susţin procurorii anticorupţie, la patru companii controlate de doi dintre apropiaţii familiei Năstase, soţii Mariana şi Bogdan Popovici. De aici, banii ar fi ajuns la o firmă care a prestat diverse servicii în campania prezidenţială a liderului social-democrat.
Simpozionul a fost organizat de Irina Jianu, inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcţii, la acea vreme. Taxele de participare au fost de aproximativ 125 de euro la a