Ceaţa de deasupra controversatului tratat ACTA începe să se ridice. E aproape utopic ce se doreşte: o poliţie privată care să te urmărească 24 de ore din 24. Sursa: REUTERS
Înainte de a fi deputat, Varujan Pambuccian este matematician şi un activist fervent al informatizării societăţii româneşti.
Apropiat de toţi experţii "internauţi" din România, Varujan Pambuccian este printre cele mai avizate voci, în aceste zile, pe una dintre cele mai controversate teme la nivel european: proiectul ACTA (Acordul Comercial Împotriva Contrafacerilor).
EVZ: Ce a stat la baza creării ACTA?
Varujan Pambuccian: Iniţial s-a pornit de la lupta împotriva contrafacerilor fizice, acele produse de consum copiate care aduc pierderi companiilor care deţin drepturile pe versiunile originale.
La început, această luptă era justificată, dar încetul cu încetul s-a ajuns la extinderea domeniilor vizate pentru stoparea pirateriei şi conceptele vehiculate acum nu mai sunt deloc în ordine. Asta s-a întâmplat pentru că pe fir au intrat giganţii industriei filmului şi industriei muzicale din Statele Unite şi au deturnat scopul iniţial.
"ACTA creează poliţii private"
Există o polemică: unde se termină "file sharing"-ul într-un grup şi unde începe pirateria. Cine trasează această graniţă? Portalurile de descărcat filme sau muzică pot spune că membrii îşi împrumută între ei materiale video.
Ideea copiei private există de mult timp, este reglementată deja, poţi împărţi o copie în grup închis. Noi plătim o taxă când cumpărăm hardware sau o licenţă soft, care ia în calcul tocmai această posibilitate, de a împărţi cu alţii acel produs. Prin ACTA se întâmplă un lucru foarte grav: se instituie poliţii private, acei provideri de internet care te urmăresc fără mandat şi această formă de justiţie paralelă poate duce la abuzuri grave.
Auzim în ultimele zile