Cursul de schimb a scăzut la 4,3330 - 4,3345 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de luni, într-o piaţă cu volume reduse de valută tranzacţionată şi în care unele bănci au plasat ordine puţin mai mari de vânzare de euro decât cele de cumpărare.
Leul s-a apeciat încă de la deschidere, când tranzacţiile au fost realizate la 4,3380 - 4,3400 lei/euro, cotaţii uşor sub nivelurile de la finalul şedinţei de vineri, de 4,3410 - 4,3450 lei/euro.
Ulterior, rata de schimb a continuat să scadă uşor, astfel că în jurul orei 10:00 băncile cotau euro la 4,3330 - 4,3345 lei, respectiv cu 0,8 - 1,05 bani sub închiderea de vineri.
"Se pare că mai sunt unele bănci care mai vând euro din provizioanele constituite. Cel mai probabil au primit mai târziu aprobarea din partea BNR pentru a face unele ajustări contabile, după trecerea la standardele internaţionale IFRS, iar acum vând o parte din euro. Volumele nu sunt mari, însă pe partea de vânzare sunt ordine ceva mai mari decât pe cumpărare, iar asta a dus la scăderea uşoară a cursului. Alte motive, în special de pe plan extern, nu sunt pentru aprecierea leului. Cursul leu/euro pare impasibil la ceea ce se întâmplă pe plan extern, în condiţiile în care euro se depreciază în raport cu dolarul, iar asta duce şi scăderea valutelor din regiune", a afirmat un dealer.
După prima oră a şedinţei de la Bucureşti, forintul se deprecia cu 0,3% în raport cu euro, iar zlotul era în scădere cu 0,4%.
"Rămâne să vedem ce se va întâmpla în urma summit-ului liderilor UE şi cu situaţia datoriilor Greciei, dacă acestea vor avea vreo influenţă asupra cursului leu/euro, deşi, după ce am văzut în ultimele luni, ştirile de pe plan extern nu au influenţat vizibil cursul leu/euro", a adăugat dealerul.
Liderii UE se pregătesc să adopte la summit-ul de luni un tratat privind