O viziune constanta privind evolutia UE in timp, exprimata la toate nivelele unei administratii, ofera greutatea necesara unui stat UE pentru impunerea intereselor in Consiliul European, crede David Frost, director pentru afaceri comerciale europene si internationale in Guvernul de la Londra. Pe birocratii de la Bruxelles nu-i intereseaza politica interna a unui stat membru, cu dispute intre partide si proteste, ci implementarea politicilor europene.
Asculta ce spune David Frost despre Romania
Descarca fisierul audio in format MP3
Reporter: Romania este membra a Uniunii Europene de cinci ani de zile, un moment care a fost usor ignorat aici. Cum vedeti Romania la cinci ani de la aderare?
David Frost: Vazand mai multi membri aderand la UE - incepand cu Austria si Suedia, impresia mea este ca ii ia ceva timp fiecarei tari sa invete cum sa functioneze in UE, cum sa isi impuna pozitia in Consiliu, cum produci un impact, cum iti proiectezi interesele. Si cred ca Romania a evoluat, a urcat pe acea scara a invatarii si acum este un participant deplin. Am vazut-o cum a parcurs procesul de invatare.
Reporter: Exista voci care sustin ca nu avem un cuvant puternic de spus in Consiliu. De ce are nevoie un stat, oricare ar fi el, pentru a-si putea impune interesele in deciziile Consiliului?
David Frost: In primul rand, este important sa fii o tara mare sau destul de mare, sa ai un anumit numar de voturi in Consiliu, iar Romania sta bine din ambele puncte de vedere.
Ca sa devii influent in Consiliu trebuie sa fii constant, e cel mai important, sa ai o anumita viziune asupra modului in care vrei sa evolueze Europa si sa ti-o sustii. Oricine ar vorbi, orice ministru, la orice eveniment, sa aiba acelasi punct de vedere exprimat ferm si clar de fiecare data. Si aceasta repetitie si demonstrarea clara ca t