Intervenţia-interviu a preşedintelui francez Nicolas Sarkozy de duminică seară pe cel puţin opt canale de televiziune în direct a avut succesul scontat. Peste 16 milioane de telespectatori au urmărit prestaţia sa, care a durat circa o oră. Măsurile anunţate: mărirea ratei de TVA cu 1,6%, mai multă flexibilitate a orarelor de lucru şamd. În timp ce tabăra conservatoare a preşedintelui salută „curajul” de care a dat dovadă Sarkozy anunţând aceste reforme, ce nu vor intra în vigoare decât după scrutinul prezidenţial din mai, la care preşedintele nu a spus încă dacă va participa sau nu - stânga din opoziţie denunţă măsuri „insuficiente şi neconvingătoare”. Ce i-a marcat însă pe analişti este referirea permanentă a lui Sarkozy la modelul german.
Vasile Damian:
Care este motivul? Se ştie deja din surse neoficiale că Angela Merkel va interveni în campania electorală a lui Nicolas Sarkozy, când acesta se va decide să-şi anunţe candidatura. În acest context suntem tentaţi să spunem că a-i da drept exemplu bun pe germani face parte dintr-o minimă curtoazie. Ori, în mod paradoxal, în intervenţia sa de duminică seara, preşedintele francez a citat de două ori un cancelar german, dar nu pe Angela Merkel, ci pe social-democratul Gerhard Schröder. În opinia lui Sarkozy, Schröder, cu toate că nu face parte din familia sa politică, este cel care a făcut reformele necesare pentru a salva protecţia socială din tara sa.
Analistul ziarului Le Monde remarcă faptul că această referire la modelul german devine uneori jenantă. Jenantă, dar utilă, spun analiştii. „Sarkozy nu are de ales, nu poate cita decât modelele care au funcţionat, ori reformele Schröder se ştie că au mers”, spune un cercetător francez citat de Agenţia France Presse. Totodată, a cita tot timpul Germania pe post de elev-model poate provoca plictiseală. A-l cita pe fostul cancelar german îi permite î