Grecia se află mai aproape ca niciodată de faliment. Dacă bancherii europeni nu vor ajunge la un numitor comun cu autorităţile elene, există un risc enorm ca Grecia să intre în default, susţine analistul financiar al companiei TeleTRADE, Oleg Zolotco. Sursa: Reuters
Potrivit acestuia, ieşirea Greciei din zona euro ar duce la creşterea de sute de ori a datoriei guvernamentale ale statelor europene. În acest scenariu apocaliptic pentru economia zonei euro, Grecia şi-ar putea achita datoriile, însă se vor prăbuşi şi celelalte economii ale zonei euro, iar Germania şi Franţa vor fi primele afectate, se arată într-o analiză a TeleTRADE.
Oleg Zolotco, analistul cu expertiza in domeniul bursier si al managementului bancar spune că perspectivele ca Grecia să ajungă la un compromis cu deţinătorii de obligaţiuni suverane devin din ce în ce mai mici: au trecut două săptămâni de când au demarat negocierile între guvernul de la Atena şi bancherii europeni şi încă nu s-a ajuns la niciun acord, iar negocierile nu sunt în favoarea investitorilor.
Bancherii europeni au fost nevoiţi să ceara ajutorul cancelarului german, Angela Merkel, şi al preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, pentru a încerca să ajungă la un numitor comun cu administraţia greacă. Lucrurile au mers bine, până în momentul în care negocierile au ajuns la rata dobânzii pentru emiterea de noi obligaţiuni, ce vor fi împărţite investitorilor dispuşi să şteargă o parte din datorii.
Cum arată situaţia critică
Iniţial, bancherii au cerut 7% pentru fiecare bond, în timp ce guvernul elen, susţinut de liderii germani, este dispus să ofere un preţ în limita a 2%-3% din rata dobânzii. În următoarea săptămână, bancherii au cedat la 4%, cu toate că sunt conştienţi de pierderile enorme pe care urmează să le suporte, deoarece liderii greci nu se arătau dispuşi să renunţe la