Conform oficialilor implicați în discuții, negociatorii reprezentând deținătorii privați greci de obligațiuni suverane, au finalizat, în mare parte, acordul cu guvernul de la Atena, acord care va reduce valoarea pe termen lung a obligațiunilor deținute cu puțin peste 70%.
Însă semnarea formală a acestui acord a fost amânată pe fondul neînțelegerilor asupra metodei de acoperire a deficitului bugetar rămas, fie prin noi măsuri de austeritate, împrumuturi adiționale din partea guvernelor UE sau cu ajutorul Băncii Centrale Europene, aflată sub presiune să renunțe la profitul generat de obligațiunile grecești deținute, în valoare de 40 de miliarde de euro.
„Spectrul falimentului”
Acest acord este esențial pentru finalizarea noului program de asistență financiară, program care trebuie implementat înainte de scadența de obligațiuni suverane în valoare de 14,4 miliarde de euro pe 20 martie, altminteri Grecia va deveni prima economie dezvoltată care va intra în incapacitate de plată în ultimii 60 de ani.
„Dacă procesul nu va fi completat cu succes, ne vom confrunta cu spectrul falimentului care va avea consecințe grave pentru societate, în special pentru cei săraci”, a declarat Lucas Papademos, premierul Greciei, după întâlnirea cu liderii partidelor politice, duminică.
Discuțiile continuă
Oficialii UE și Fondul Monetar Internațional au prezentat, deja, guvernului Greciei, o listă de zece pagini de „acțiuni anterioare” pe care guvernul grec trebuie să le implementeze înainte de a primi fondurile. Lista include reducerea a 150.000 de posturi în sectorul bugetar în termen de trei ani și reducerea deficitului bugetar din acest an cu încă 1% din PIB.
Însă, pentru a reuși reducerea datoriei Greciei la 120% din PIB până în 2020, FMI insistă asupra a noi măsuri necesare. Un înalt oficial european a declarat că ne