Companiile Bosch şi De'Longhi, care vor lua locul Nokia în parcul industrial de la Jucu, vor angaja aproximativ 3.000 de oameni, iar salariile vor fi competitive.
Nokia, unul dintre cei mai importanţi investitori străini din ţară, închide în martie fabrica de la Cluj. Pentru cei 1.900 de clujeni care lucrează aici, această plecare înseamnă pierderea locului de muncă. În locul Nokia se anunţă acum venirea mai multor investitori români sau străini, printre care se numără Bosch şi De'Longhi. Unii analişti spun că salariile celor care vor lucra pentru noii investitori vor fi mai mici şi această situaţie va fi un semn de scădere economică. Alţi, însă, spun că ei vor plăti cel puţin la fel de bine ca şi Nokia.
Nokia, un angajator bun la Cluj
„Ceea ce a scris mass-media despre salariile de la Nokia, cum că ar fi de 800 de lei, nu este adevărat. Un muncitor cu opt clase, care lucra ca operator la Nokia şi îşi făcea norma, câştiga 2.000 sau chiar 3.500 de lei net lunar. Doar cei care nu-şi făceau norma câştigau 800 de lei o lună sau două, după care erau înlocuiţi", a precizat Daniel Don, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj.
În ceea ce priveşte salariile celor 50 de specialişti cu studii superioare de la Nokia, situaţia era mult diferită de a celorlalţi angajaţi. „Cei cu studii superioare, de la departamentele care reclamă inventivitate şi inovaţie tehnologică, aveau salarii cuprinse între 10.000 de lei şi 40.000 de lei lunar net. Aşa că salariile au fost mult mai mari decât s-a scris în presă, dar erau cifre pe care angajaţii nu le-au făcut publice, dar instituţia noastră a avut cunoştinţă de ele. Nokia a fost un anagajator bun pentru Cluj", a mai spus Daniel Don.
3.000 de locuri de muncă noi în 2012
În prezent, un singur mare investitor a semnat contractul pentru