Şefii de state şi de guverne din Uniunea Europeană se vor reuni din nou astăzi la Bruxelles pentru a încerca să atenueze efectele unei interminabile crize a datoriilor care a aruncat în ghearele pieţelor ţări precum Italia, Spania şi Portugalia, a adus în pragul recesiunii zona euro şi tinde să se transforme într-o criză a şomajului.
Summitul de astăzi de la Bruxelles, la care participă şi preşedintele Traian Băsescu, are ca obiective calmarea pieţelor financiare, dominate de nervozitate încă de la începutul acestui an, şi finalizarea "pactului" fiscal stabilit la cererea cancelarului german Angela Merkel la summitul din decembrie 2011.
Liderii europeni vor discuta şi despre problema arzătoare a relansării economiilor în condiţiile în care creşterea este sufocată de măsurile de austeritate implementate pentru reducerea deficitelor bugetare şi despre stimularea angajărilor, scrie publicaţia franceză Le Monde. Problema salvării Greciei nu figurează pe agenda oficială a reuniunii.
Pactul fiscal, lucruri vechi într-un ambalaj nou
La summitul UE din decembrie, Merkel declara încrezătoare că pactul fiscal, care va fi semnat de toţi membrii UE cu excepţia Marii Britanii, reprezintă impulsul de care este nevoie pentru rezolvarea pe termen lung a crizei din zona euro. În mai puţin de două luni, textul noului tratat a fost finalizat în ceea ce s-ar putea numi un timp record. Între timp, entuziasmul s-a redus. Preşedintele băncii centrale germane Jens Weidmann descrie acum noul tratat, care înăspreşte disciplina bugetară, ca fiind o contribuţie "importantă" în rezolvarea crizei, scrie Deutsche Welle.
"Cred că acum se pot impune sancţiuni şi lansa proceduri legale automate împotriva debitorilor", a afirmat Elmar Brok, parlamentar european din partea Partidului Creştin Democrat al lui Merkel. Pactul prevede, de asemenea, mecanisme de limitare