Criza din zona euro va domina agenda liderilor Europei, care se reunesc luni în lucrările Consiliului European. Scopul discuţiilor este concentrarea pe creştere economică şi disciplină bugetară "inteligentă", după o lungă perioadă în care austeritatea era cuvântul cheie.
Uniunea Europeană are 23 de milioane de şomeri, iar grijile că tăierile de cheltuieli publice vor provoca efecte secundare grave pe piaţa muncii şi în educaţie cresc pe zi ce trece. Reducerile trebuie să fie inteligente, bine ţintite şi să permită creştere economică pe viitor, argumentează Comisia Europeană.
Luni este de aşteptat ca 26 de lideri europeni–cu excepţia Marii Britanii–să semneze acordul interguvernamental de armonizare a practicilor bugetare şi fiscale din ţările membre, aşa numitul Pact Fiscal. Cu toate acestea, diplomaţii diferitelor state încă mai negociază rolul pe care statele din afara uniunii monetare îl vor juca în această constelaţie de cooperare extinsă. Polonia, de exemplu, susţine că ar trebui ca ţările pe cale să adopte moneda euro să fie implicate total în deciziile din cadrul Pactului. Deocamdată, acordul prevede ca invitarea statelor din afara zonei euro să aibă loc la discreţia preşedintelui Consiliului, dar cel puţin o dată în fiecare an.
Cehia s-ar putea să amâne semnarea acestui Pact Fiscal, din cauza unor neînţelegeri în coaliţia sa de guvernare. Irlanda ar putea amâna şi ea, motivând cu necesitatea organizării unui referendum. În timp ce Franţa este mulţumită cu cercul restrâns al ţărilor din zona euro, Germania pledează pentru includerea la discuţii a unor state precum Danemarca, Polonia şi Suedia. Dosarul grec, pe agenda summit-ului UE
Grecia va fi, în mod evident, un subiect important pe agenda liderilor europei, având în vedere că negocierile cu creditorii privaţi ai acestei ţări nu au ajuns la niciun rezultat în chestiune