Banii pentru demararea proiectului, experienţa antreprenorială şi volumul de muncă sunt câteva dintre criteriile determinante pentru un start-up de succes. Ai nevoie de cel puţin 6.253 de lei moldovenești doar ca să-ţi înfiinţezi firma. Cât despre investiţia iniţială, aceasta poate varia de la câteva sute de lei la mii de euro.
Şansa ca tu să fii propriul tău patron este o idee tentantă, mai ales dacă te simţi stăpân pe experienţa ta profesională. Totuşi, până când ideea ta să devină o afacere profitabilă, ai nevoie în primul rând să-ţi înfiinţezi o companie.
O firmă cu 15 angajaţi din Iaşi vrea să dezvolte brand regional în Moldova. Spune dacă te reprezintă FOTOGALERIE
Reporterii „Adevărul" s-au interesat exact de ce acte ai nevoie, precum şi cât te costă să-ţi pui pe picioare propria firmă. Primul lucru pe care trebuie să-l faci e să-ţi iei buletinul de identitate şi să te duci la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), unde scrii o cerere pentru înfiinţare în care incluzi denumirea firmei şi domeniile de activitate dorite.
Află cum a ajuns Moldova în Irlanda
Mai departe funcţionarii îţi perfectează documentele, emit un extras din Registru ce atestă că nu ai datorii, verifică numele companiei şi publică toate aceste date în Buletinul Oficial al Camerei. Durează cinci zile şi te costă 703 lei moldovenești. Dacă te grăbeşti, în patru ore ai documentele gata, cu 1.894 de lei moldovenești.
Pasul următor este să îţi deschizi un cont bancar. Ai nevoie de buletin, original şi copie, împreună cu extrasul din Registru şi o cerere de deschidere de cont. Apoi depui capitalul social minim de 5.400 de lei moldovenești pentru un SRL.
Vezi cum au devenit bijuteriile eco mici afaceri handmade în Republica Moldova
Urmează să te duci la Biroul Naţional de Statistică, de unde obţii gratuit un certificat în care sunt indicate codurile d