În sezonul rece, spun specialiştii, este nevoie de mâncare caldă, gătită, mai mult decât în oricare anotimp. Ar trebui ca supele şi ciorbele, bogate în legume şi zarzavaturi, să nu lipsească de la masa zilnică deoarece lichidele calde menţin funcţiile digestive şi imunitatea organismului. O alimentaţie corectă, sănătoasă, bogată în nutrienţii necesari, creşte rezistenţa organismului la îmbolnăviri, mai ales la infecţiile de sezon, destul de frecvente în această perioadă. Vitamina C, de care organismul are foarte mare nevoie în sezonul rece, este antiinfecţioasă, tonifiantă, antitoxică, fiind în acelaşi timp şi unul din cei mai puternici antioxidanţi. Poate fi procurată consumând citrice, pătrunjel verde, ardei gras roşu, varză, ceaiuri de măceşe, cătină conservată în miere de albine. Vitamina A, indispensabilă sistemului imunitar, se găseşte atât în produsele de origine animală, precum ficat, ouă, peşte gras, lapte integral şi produse lactate, dar şi in fructe şi legume ca lămâi, portocale, grapefrut, morcovi. Se recomandă ca fructele şi legumele care conţin vitamina A să fie consumate crude, deoarece prin prelucrarea termică se pierd din proprietăţi. Alături de vitamine, şi mineralele îşi au rolul lor esenţial în menţinerea sănătăţii în sezonul rece, geros ca cel pe care îl traversăm acum. Iaurtul, mai ales cel preparat în casă, fără adaosuri, întăreşte sistemul imunitar, reduce frecvenţa îmbolnăvirilor, furnizează proteine de calitate superioară şi-i administrează organismului calciul necesar.
Autori: a.b.
În sezonul rece, spun specialiştii, este nevoie de mâncare caldă, gătită, mai mult decât în oricare anotimp. Ar trebui ca supele şi ciorbele, bogate în legume şi zarzavaturi, să nu lipsească de la masa zilnică deoarece lichidele calde menţin funcţiile digestive şi imunitatea organismului. O alimentaţie corectă, sănătoasă, bogată în nutrienţii ne