Luni, consilierii generali din Primăria Capitalei au respins la limită proiectul privind conferirea statutului de agora civică – zonă liberă pentru proteste – Pieţei Universităţii. Practic, proiectul a fost votat de 24 de consilieri. Hotărârea a primit însă 3 abţineri şi 23 de voturi împotrivă. Pentru ca un proiect să treacă prin consiliu sunt necesare 28 de voturi. O bună parte dintre consilieri a cerut amânarea acestuia pentru o şedinţă următoare. Preşedintele de şedinţă a menţionat însă că o astfel de decizie poate fi luată numai în prezenţa iniţiatorului proiectului, şi anume Asociaţia Pro Democraţia.
În privinţa agorei de la Universitate, opiniile au fost împărţite exact în două: pe de o parte, membrii USL care au dorit aprobarea acestei hotărâri, iar, de partea cealaltă, consilierii PDL, care au cerut ca această hotărâre să nu fie aprobată. Mai bine de două ore, consilierii generali s-au certat ca la uşa cortului. Dacă la începutul dezbaterilor consilierii puterii au cerut ca această agora civică să fie amplasată în alt loc decât în piaţa Universităţii, la sfârşitul declaraţiilor, lucrurile nu au mai arătat la fel. De altfel, unii dintre ei au motivat că amplasarea acestei agora în centrul Capitalei contravine Legii 60 a adunărilor publice, lege care precizează că un astfel de spaţiu nu trebuie să se găsească în apropierea intrării la metrou sau a unui spital.
Printre declaraţiile PDL-iştilor au existat însă şi formulări de genul: „Prin aprobarea acestui proiect, Bucureştiul pică în derizoriu. Nu uitaţi că libertatea absolută nu există nici măcar în democraţie!”. Mai mult, un reprezentant al PDL a spus că, dacă oamenii de la Universitate vor un loc de proteste liber, ar trebui să vină şi să îşi susţină punctul de vedere în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. La auzul acestei invitaţii, o voce din sală a strigat: „Dacă vrei să îţi iei o