Analiştii politici au evaluat oportunitatea unei remanieri şi activitatea demnitarilor. Sursa: VLAD STĂNESCU
În ultimul timp, tot mai multe voci vorbesc despre o remaniere iminentă în cadrul Guvernului condus de Emil Boc. De-a lungul ultimelor luni, au fost vehiculate mai multe liste cu miniştri care urmează să fie remaniaţi, iar subiectul a devenit şi mai acut în contextul mişcărilor de stradă din ultimele două săptămâni.
Deocamdată, singurul care şi-a pierdut funcţia a fost ministrul de Externe, Teodor Baconschi, revocat de premierul Emil Boc din fruntea MAE, în timpul şedinţei extraordinare a Parlamentului.
Cine ar trebui să plece, cine ar trebui să rămână, care sunt miniştrii performanţi ai actualului guvern şi cât de eficientă ar fi o remaniere în momentul de faţă?
La aceste întrebări au răspuns mai mulţi analişti. De asemenea, cititorii EVZ au făcut propria lor remaniere, într-un sondaj efectuat pe site-ul wwwv.evz.ro.
DAN PAVEL:
"Singura remaniere necesară este schimbarea întregului guvern"
Pentru politologul Dan Pavel, "singura remaniere necesară este schimbarea întregului Guvern Boc" cu unul de uniune naţională, bazat pe un mandat limitat la organizarea alegerilor.
"Este singura soluţie de care are nevoie România în acest moment. Altfel, orice altceva este frecţie la picior de lemn. Pentru PDL e timpul de stepdown (pas înapoi- n.red.), cum spun americanii. Faptul că acum este momentul ne-o demonstrează şi comportamentul celor de la UDMR, care au început să se răzgândească şi să tatoneze terenul", remarcă el.
În locul actualului Executiv, Pavel nu vede un guvern de tehnocraţi.
"Mai benefic ar fi un guvern de uniune naţională care să funcţioneze până în noiembrie, deşi mă îndoiesc că USL ar accepta o astfel de soluţie. Un guvern negociat, consensual, cu mandat limitat, ar fi un guvern care să asigu