De-a lungul vieţii ne confruntăm cu diferite evenimente neplăcute, precum pierderea locului de muncă, divorţul, despărţirile, pierderea unei persoane dragi şi eşecurile din viaţa sentimentală sau profesională. În urma acestor evenimente riscul apariţiei unei depresii este destul de mare. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă de la Manchester University, Marea Britanie, coordonaţi de dr. Rebecca Elliott, specialist în psihologie, au constatat că unele persoane nu se confruntă cu depresia, indiferent de situaţiile dramatice prin care trec, informează BBC.
„Unele persoane sunt extrem de vulnerabile chiar şi în faţa unui stres mic, în timp ce altele sunt imune şi au capacitatea de a face faţă tuturor situaţilor stresante, având o mai mare ‚rezistenţă’ psihică . Cei mai mulţi dintre noi suntem undeva la mijloc. Nu ne simţim doborâţi la primul obstacol”, a spus dr. Elliott.
Pentru a ajunge la această concluzie, specialiştii au împărţit un grup de voluntari în patru categorii, în funcţie de răspunsurile pe care aceştia le-au dat atunci când au fost chestionaţi. Astfel, o parte dintre voluntari au fost catalogaţi stresaţi, o altă categorie de subiecţi erau lipsiţi de stres, al treila grup cuprindea persoane deprimate şi în ultima categorie erau incluşi participanţi care nu erau depresivi.
Voluntarilor le-au fost luate probe de salivă, pentru a se putea determina nivelul stresului din lichid, iar apoi le-au fost scanate creierele. Rezultatele au arătatat că unele persoane nu erau depresive, deşi au trecut prin situaţii extrem de stresante.
„Persoanele care sunt mai rezistente la stres sunt mai susceptibile şi au chipurile vesele. Ele îşi amintesc mereu cuvinte şi secvenţe pozitive”, a precizat coordonatorul cercetării.
Pentru putea găsi o explicaţie solidă în ceea ce priveşte întrebarea „De ce unele persoane nu sunt depresive”, specialiştii