La începutul anului electoral 2012, care se anunţă a fi un an economic foarte dificil în România şi în întreaga Europă, Guvernul Boc încearcă să convingă Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană că statul va avea suficienţi bani pentru a mări pensiile şi salariile.
Premierul Emil Boc a fost mandat de PDL să negocieze cu oficialii FMI şi CE, prezenţi la Bucureşti cu ocazia misiunii de evaluare a acordului cu România, o eventuală majorare a pensiilor şi a salariilor bugetarilor, după cum a declarat, fără să fie întrebat de presă, prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde luni dimineaţă.
Cu puţin timp înainte, ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat că este nevoie de o creştere economică de 1,8%-2,3% din PIB pentru a indexa pensiile şi a majora salariile bugetarilor, cu maximum 5%.
"Deocamdată nu avem datele privind creştere economică. Trebuie să aşteptăm primul trimestru. Dacă nu vom avea o creştere economică care să ne asigure resurse nu ne vom împrumuta din nou pentru indexarea salariilor şi a pensiilor pentru că nu este posibil", a declarat Barbu cu ocazia unui seminar pe tema forţei de muncă, organizat de BNS, la care a participat şi şeful misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks.
Boc: Nu deschidem robinetul măsurilor populiste, ci onorăm promisiuni
Premierul Boc susţine că nu se deschide robinetul măsurilor populiste, ci că se încearcă respectarea unor angajamente luate încă de anul trecut.
"Guvernul nu va deschide robinetul măsurilor populiste, dar aceasta nu înseamnă că nu va respecta angajamentele anunţate încă din luna decembrie, dacă există condiţii", a spus Boc, amintind că Executivul a stabilit încă de la sfârşitul anului trecut că salariile din sectorul public şi pensiile vor fi majorate prudent în cursul acestui an, în cazul în care condiţiile economice vor permite. Premierul a ţinut, la începutul şedinţe