Fostul director al Serviciului Român de Informaţii (SRI) Virgil Măgureanu este convins că protestele din ultimele săptămâni au fost provocate, dar consideră că ele reprezintă, în acelaşi timp, gradul de nemulţumire al românilor şi că ar trebui să prefigureze o schimbare la nivelul puterii.
Credeţi că protestele începute acum aproape trei săptămâni sunt spontane?
Virgil Măgureanu: Nu, nu cred că sunt spontane, dar sunt rezultatul firesc al unui şir lung de nemulţumiri, dintre care numai o parte se datorează contextului de criză. Nemulţumirile vin din partea unor oameni extrem de defavorizaţi. Protestele trebuie analizate pornind de la cei care au nemulţumiri reale, nu conjuncturale.
Dacă aceste manifestări nu sunt spontane, înseamnă că sunt provocate?
V.M.: Acest lucru contează mai puţin, cel puţin din punctul de vedere al celor defavorizaţi. Nu vorbim aici despre cine-i provoacă, cine-i scoate în stradă şi, eventual, cine-i manipulează. Există un fond de nemulţumire real, iar acest lucru a fost recunoscut de toate părţile.
Deci mulţi dintre cei care ies seara în stradă sunt manipulaţi, provocaţi, împinşi să facă acest lucru.
V.M.: Nu. Nemulţumirea străzii este legată de situaţia politică şi economică a ţării, iar cel mai celebru slogan strigat în ultimele zile este elocvent: „Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi!". Această lozincă aduce cu nemulţumirea tuturor celor săraci care se revoltă peste tot pe glob împotriva celor care au produs această sărăcie.
Ne întoarcem la lupta dintre clase?
V.M.: Nu ştiu dacă putem opera cu termeni marxişti. Mişcarea Ocuppy din SUA are legătură cu lupta de clasă?
Deşi spuneţi că nemulţumirea e mare, protestatarii au fost puţini încă de la început şi, cum spuneaţi mai devreme, nici măcar nu au ieşit spontan. E o telerevoltă?
V.M.: Poate fi interpretată şi aşa, dar am gr