Candva, nu foarte demult, toaletele publice n-aveau chiuvete. Cand s-au instalat acolo primele lavabouri, nu se punea problema stersului pe maini in locuri publice. Plecai cu mainile spalate, dar ude. Sau uscate, dar nespalate. Pe alese.
Prosoapele de unica folosinta sunt o inventie relativ tarzie si, odata cu inmultirea lor, am simtit ca ne conectam la igiena si la civilizatie. Cand au aparut uscatoarele cu jet de aer cald, ne-am simtit deodata si mai conectati.
Concurenta dintre prosoapele de hartie si uscatoare, mai ales dintre numeroasele tipuri de prosoape si de uscatoare, atrage insa atentia expertilor ca, de vreme ce exista mai multe solutii, automat, unele sunt de preferat, in fata altora. Ca de obicei, specialistii se contrazic si nu intarzie sa-si spuna parerea, potrivit Rue 89.
Prosoapele de hartie: si da, si nu
Varianta prosapelor de unica folosinta din hartie este agreata de cei mai muli dintre specialisti, cu doua rezerve:
Prima, prosoapele sa fie produse din materie prima primara, nu reciclata. Reciclarea inseamna prelucrarea hartiilor vechi, ceeea ce nu exclude mentinerea microbilor in hartia veche. Aspectul prosopului este frumos, curat, uneori apare chiar parfumat, dar poate fi infectat de insasi materia prima folosita. Pe scurt, prosoapele de tip ieftin nu sunt o solutie recomandabila.
A doua, dezavantajul hartiei este ca polueaza. Trebuie colectata si predata in vederea reciclarii. Acolo, hartia veche este prelucrata si transformata in prosoape noi si impecabile, cu probabilitate mare sa mai contina destui microbi, din cei ascunsi in ea.
Uscatoarele cu aer cald: si nu, si da
Uscatoarele cu aer cald nu lasa deseuri poluante, usuca mainile rapid si placut, dar expertii stiintifici si managerii comerciali sunt in controversa. Ar fi solutia ideala, daca nu s-