Nici nu s-a uscat bine cerneala pe noul tratat european privind întărirea disciplinei bugetare că au şi apărut critici la adresa documentului, considerat de unii ca fiind inutil, iar de alţii un laţ periculos de austeritate, notează AFP, preluată de Agerpres. Sursa: REUTERS
Denumit oficial "Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în Uniunea economică şi monetară", textul documentului urmează să fie adoptat astăzi de 26 de ţări membre ale Uniunii Europene, fără Marea Britanie, în cadrul unui summit al liderilor europeni, fără prea mare entuziasm, comentează AFP.
Este vorba în principal de o cerinţă a cancelarului german Angela Merkel, care a făcut din aceasta o condiţie pentru continuarea solidarităţii financiare a ţării sale cu statele în dificultate din zona euro.
Finlandezii: Un tratat "inutil şi dăunător"
Ministrul finlandez de externe Erkki Tuomioja a exprimat scurt un sentiment împărtăşit în particular de mai multe ţări. Tratatul este "inutil şi dăunător", declara el recent în Financial Times.
Textul documentului prevede introducerea unei "reguli de aur", care obligă guvernele la un echilibru al conturilor lor publice. De asemenea, el face sancţiunile să devină un pic mai automate împotriva ţărilor ale căror deficite publice derapează. "Regula de aur are de-a face cu cerinţele de politică internă ale Germaniei", a afirmat şeful diplomaţiei finlandeze.
Angela Merkel estimează că are nevoie de garanţii de gestiune riguroasă în Europa pentru a putea face să fie acceptate, în opinia sa, cecurile pentru ţările în criză, dar "noi nu primim ordin de la nimeni", a avertizat social-democratul Tuomioja.
Parlamentul European: "Pactul bugetar nu e o soluţie
În ce priveşte fondul problemei, numeroase voci estimează că Europa îşi iroseşte energia cu acest pact care va nece