Cele 16 proiecte pentru protejarea bancnotelor şi a monedelor euro împotriva falsificării, derulate anul trecut de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a dus la diminuarea falsificării de bancnote cu 19,3% faţă de anul 2010 şi cu 15% a falsificării de monede.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, anul trecut, Banca Centrală Europeană (BCE) a retras din circulaţie 606.000 bancnote falsificate şi 157.000 de monede, dintre care 94.500 sunt de 2 euro, 34.500 de 1 euro şi 28.000 de 50 eurocenţi.
"Numărul total de monede falsificate este foarte mic în comparaţie cu numărul total de aproximativ 16 miliarde de monede euro autentice, puse în circulaţie din rândul celor mai mari cupiuri (50 de cenţi, 1 euro, 2 euro), ceea ce este echivalent cu o monedă contrafăcută la 100.000 de monede autentice", a comunicat vineri Comisia Europeană.
În ceea ce priveşte bancnotele, statistica BCE arată că majoritatea cupiurilor falsificate sunt în continuare cele de 20 şi de 50 de euro.
Monedele falsificate sunt respinse de distribuitoarele automate
Comisia Europeană a luat un set amplu de măsuri de prevenire şi detectare în statele membre şi la nivelul UE, care includ legislaţie, analiză şi cooperare tehnică, coordonarea în materie de aplicare a legii, precum şi cooperarea judiciară. Monedele falsificate pot fi de asemenea respinse de distribuitoarele automate şi de alte aparate care funcţionează cu monede şi sunt reglate corespunzător.
În plus, Parlamentul European şi Consiliul UE au adoptat un regulament care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2012 şi stabileşte normele aplicabile instituţiilor financiare pentru a se asigura că toate monedele euro pe care acestea le repun în circulaţie sunt autentice.
Comisia derulează "Programul Pericles", un program de schimb, asistenţă şi formare special conceput pentru combaterea