17 sticle de vin roşu şi 11 de vin alb au fost înscrise în concursul “Cel mai bun vin de pe plaiuri alexăndrene”, aflat la a patra ediţie. Producătorii alexăndreni ai licorii lui Bachus au demonstrat că ştiu care este secretul unui vin bun. Viticultorii înscrişi în concurs s-au întrecut, care mai de care, în a emite teorii despre secretul celui mai bun vin. Cu toţii au căzut de acord că secretul unui vin bun porneşte de la tăiatul viei.
La fel de important este şi îmbuteliatul sau depozitarea licorii în locurile răcoaroase şi lipsite de lumină.
“Secretele unui vin bun sunt foarte multe, iar o parte dintre ele nu se spun. În primul rând trebuie să ai grijă de vie, să o stropeşti, să ştii când să o tai şi foarte important când să culegi strugurii. Toate se învaţă din tată în fiu”, ne-a spus Petrişor Ştefi, câştigătorul locului I la categoria cel mai bun vin alb.
“Viticultura este grea, costisitoare, dar merită”, este concluzia câştigătorului pentru cel mai bun vin roşu, din Alexandria.
“Pentru mine viticultura este un hobby, destul de costisitor. Am o viţă de vie foarte bună, iar anul trecut, deşi nu prea s-a făcut vin bun în Alexandria, al meu, din câte s-a văzut, a fost cel mai bun. Am un vin curat, nefabricat, fără pic de zahăr. Particip de 4-5 ani la acest concurs şi iată că priceperea mi-a răsplătită în cele din urmă. Cu mâna pe inimă vă spun că pentru cele 30 de arii de vie pe care le am cheltui anual cam 3000 cu întreţinerea. E destul de costisitor”, a precizat Marcel Capeţ, câştigătorul premiului pentru cel mai bun vin roşu.
Viticultorul spune că cel mai bun vin iese atunci când toate boabele de struguri se iau la mână pentru a se verifica dacă vreun bob este stricat.
Licoarea lui Bachus a fost verificată de un juriu de specialitate compus din reprezentanţi ai Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Teleorman, foşti câştigăto