Lintea, laptele, seminţele de floarea soarelui sunt capabile să inducă somnul, în timp ce băuturile carbogazoase sau alimentele picante sunt o cale sigură către o noapte agitată. Sursa: SHUTTERSTOCK
Ceea ce mâncaţi sau beţi poate avea un impact semnificativ asupra somnului dumneavoastră. Există alimente care induc o stare de somnolenţă, dar şi alimente care o întârzie sau care afectează calitatea somnului.
Combinaţii care induc somnul
Potrivit nutriţioniştilor, nu există alimente de sine stătătoare care să inducă somnul, există însă anumite combinaţii alimentare care pot avea acest efect.
Mâncărurile care conţin cantităţi mari de carbohidraţi netezesc drumul către creier al unui aminoacid numit triptofan, implicat în inducerea stării de somn.
"Triptofanul nu poate fi produs de organismul uman, el se găseşte însă în mai multe alimente, precum fasolea, năutul, lintea, cerealele integrale, seminţele de floarea soarelui, alunele, arahidele, dar şi laptele şi carnea de pui", precizează Bogdan Guinea, consultant în nutriţie la cabinetul MC2 din Bucureşti şi medic specialist în medicină de urgenţă.
Pentru momentele în care vă doriţi să adormiţi mai uşor, puteţi opta deci pentru combinaţii de tipul: lapte cu cereale, brânză cu biscuiţi sau pâine prăjită cu unt de arahide.
Mâncarea grasă sau picantă, contraindicată
Alimentele care afectează somnul se împart în două categorii: alimente care combat somnul, cum sunt cele care conţin cafeină (inclusiv sucurile acidulate, băuturile energizante, ceaiul verde şi negru) şi alimente care provoacă tulburări ale somnului.
Din ultima categorie fac parte mâncărurile de tip fast-food, foarte bogate în sare, zahăr şi grăsimi, şi mâncărurile foarte condimentate.
"Acestea pot declanşa tulburări digestive de tipul refluxului g