Directorul general al Royal Bank of Scotland, Stephen Hester, a renunţat la un bonus în acţiuni evaluat de aproape un milion de lire sterline, cedând astfel presiunilor politice după ce anunţarea pachetului de remuneraţie a declanşat un scandal în Marea Britanie, transmite Reuters, potrivit Mediafax.
RBS, al cărui acţionar majoritar este guvernul britanic, a anunţat că Hester a renunţat la bonus.
Bonusul în cauză are o valoare de aproape un milion de lire sterline la preţul de închidere de vineri al acţiunilor RBS la bursa de la Londra, iar salariul de bază al executivului este de 1,2 milioane de lire.
Preşedintele Consiliului de Administraţie al RBS, Philip Hampton, a luat recent o decizie similară, renunţând la bonusul pe 2011.
Bonusul alocat lui Hester este subiect de scandal pe scena politică britanică, Partidul Laburist, principala formaţiune de opoziţie, conducând ofensiva. La mulţimea de critici s-a alăturat ulterior Partidul Liberal Democrat, care face parte din coaliţia de guveernare, precum şi mai mulţi miniştri ai cabinetului condus de David Cameron.
Laburiştii au ameninţat la sfârşitul săptămânii trecute că vor forţa o dezbatere parlamentară pentru a solifica guvernului să-şi folosească poziţia de acţionar majoritar pentru a anula bonusul lui Hester.
Salariile de la băncile RBS şi Lloyds sunt un subiect controversat în Marea Britanie, după ce statul a mobilizat 66 miliarde de lire din banii contribuabililor pentru a salva cele două instituţii financiare de la colaps în urma crizei mondiale din 2008-2009. Guvernul britanic deţine acum 83% din acţiunile RBS şi 43% din capitalul Lloyds.
Ministrul britanic al Finanţelor, George Osborne, a salutat decizia lui Hester de a refuza bonusul.
Partidul Conservator, principala formaţiune din coaliţia de guvernare, a încercat să se distanţeze de scandal afirmând săp