Temperaturile scăzute din ultimele zile au majorat consumul de gaze naturale cu circa 10%, determinându-i pe jucătorii din industria de profil să suplimenteze cantităţile de gaze din import.
Dacă până acum, în celelalte zile din ianuarie consumul de gaze naturale s-a ridicat la circa 59 de milioane de metri cubi în 24 de ore, în zilele din week-endul trecut consumul se preconiza să ajungă la 65 de milioane de metri cubi pe zi, potrivit Pro TV. Cu alte cuvinte, consumul a crescut cu circa 10% pe fondul temperaturilor mai scăzute.
Autorităţile şi jucătorii din industria gazelor spun că deocamdată nu se anticipează probleme la nivelul alimentării cu gaze a populaţiei sau a consumatorilor industriali.
"Distrigaz Sud Reţele monitorizează în permanenţă evoluţia presiunii gazelor naturale în principalele puncte de interconexiune cu reţeaua naţională de transport a Transgaz. Până în prezent, nu s-au înregistrat probleme în alimentarea cu gaze naturale în judeţele deservite de Distrigaz Sud Reţele", susţine GDF Suez Energy România, unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa gazelor naturale. Compania mai spune că a suplimentat cantităţile de gaze din import pentru a face faţă cererii în creşterii şi a asigura continuitatea în aprovizionare pentru toţi clienţii.
Pe de altă parte, Romgaz, cel mai mare producător de gaze de pe piaţa locală, a anunţat că scăderea temperaturii aerului în unele zone din România "a determinat creşterea accentuată a consumului de gaze naturale", compania punând la dispoziţia proprietarilor de gaze din depozite capacitatea maximă de extragere a gazelor naturale. De asemenea, Romgaz a demarat importuri de gaze naturale începând de sâmbătă, potrivit unui comunicat de presă emis de companie.
Şi E.ON România susţine că a suplimentat volumele de gaze naturale achiziţionate în mod curent din surse interne şi din import.