Presedintele Traian Basescu declarat la finalul sedintei Consiliului European informal de la Bruxelles ca Tratatul intra in vigoare in 2013, iar adoptarea lui de catra tara noastra presupune modificarea Constitutiei pe anumite capitole. Tratatul poate intra si mai repede in vigoare daca 12 state il ratifica. In acest caz Romania, ca tara care nu este membra a zonei euro, are doua optiuni: sa intre cu o parte din tratat sau cu tot tratatul. "Vreau sa cred ca Romania va fi una dintre aceste 12 tari... Optiunea mea, chiar daca este severa, este sa adoptam toate capitolele tratatului, inclusiv cele care vizeaza politicile fiscale, aplicabile intr-un mod inteligent; ne vor consolida", a declarat presedintele.
Avem ragazul de a modifica Constitutia pana la sfarsitul lui 2013, pentru ca tratatul va intra in vigoare la 1 ianuarie 2013. De asemenea, tratatul intra in vigoare in momentul in care este ratificat de 12 state.
In momentul de fata, 25 de state au anuntat ca intentioneaza sa semneze tratatul pe 1 martie.
Fondurile europene neangajate, garantii bancare pentru IMM-uriUn al doilea document important, care devine un document politic ce trebuie transpus in concluziile urmatorului Consiliu este legat de declaratia politica legata de stimularea cresterii economice si a ocuparii fortei de munca, in special in randul tinerilor.
Pot fi utilizate fondurile europene neangajate ca garantie pentru obtinerea de credite bancare pentru aparitia de de noi IMM-uri. Este una din cele mai importante masuri anti criza. Presedintele nu a explicat insa la ce fel de fonduri europene se refera.
Tratatul prevede finantarea economiei, in special a celor 23 de milioane de IMM-uri, care reprezinta coloana vertebrala a Europei si cheia succesului in domeniul ocuparii fortei de munca. Aceste masuri urmeaza sa fie puse in aplicare pana in iunie. Ce masuri prevede tr