Criza din zona euro nu a fost provocata de Grecia, Spania, Italia sau Franta, ci de Germania, considera ziaristii de la cotidianul britanic The Times.
"Problema fundamentala nu o reprezinta eficienta economiei Germaniei, ci comportamentul politicienilor si al bancherilor din aceasta tara", se arata intr-un articol publicat de The Times.
Germania nu doar ca s-a opus constant implementarii unor masuri care ar fi tinut criza din zona euro sub control, cum ar fi garantiile comune pentru obligatiunile guvernamentale si interventia masiva din partea Bancii Centrale Europene, ci a fost responsabila pentru aproape toate deciziile neadecvate pe care le-au luat liderii din zona euro, conform publicatiei citate.
Printre acestea se numara decizia BCE de a majora, anul trecut, dobanda de referinta, masurile exagerate de austeritate si fortarea bancilor sa suporte pierderi pentru imprumuturile acordate Greciei, fapt ce va duce statul elen intr-un colaps financiar.
Vina Germaniei pentru aceata criza a fost reliefata, in ultimul timp, de numerosi specialisti, precum cei de la Standard & Poor's.
Acestia considera ca "o reforma bazata doar pe austeritate fiscala poate sa dauneze extrem de mult", iar pactul fiscal "este axat numai pe recunoasterea partiala a sursei crizei" si ca "nu va furniza suficiente resurse sau flexibilitatea operationala pentru stabilizarea zonei euro".
In plus, premierul italian, Mario Monti, a precizat ca Germania va avea parte de o riposta puternica din partea celorlalte state din zona euro, daca vor continua politica de negare a masurilor care pot diminua presiunile financiare din bloc.
Conform publicatiei citate, cel mai vehement acuzator al Germaniei este premierul britanic, David Cameron, care a afirmat ca "criza economica este o problema a deficitelor comerciale, nu doar a