Mulţi se întreabă cine sunt pieţele, cele din cauza cărora cresc costurile de împrumut ale statelor şi se inflamează criza din zona euro, cine le reprezintă şi negociază la sânge restructurarea datoriilor Greciei, stat aflat în pragul falimentului, astfel încât să se asigure că investitorii privaţi, care deţin două treimi din obligaţiunile elene, să suporte pierderi cât mai mici. Chipul acestor personaje a ieşit în evidenţă cu ocazia negocierilor purtate de trei săptămâni în Grecia şi care se apropie acum de final.
Băncile, companiile de asigurări şi alţi deţinători privaţi de obligaţiuni elene sunt reprezentaţi în negocieri de Charles Dallara, directorul executiv al Institutului de Finanţe Internaţionale (IFI), cu sediul la Washington, şi de Jean Lemierre, consilier principal al preşedintelui băncii franceze BNP Paribas, una dintre cele mai mari din lume.
Grecia şi reprezentanţii investitorilor privaţi au anunţat că discută ultimele detalii ale reducerii datoriilor statului elen şi se aşteaptă ca în doar câteva zile să ajungă la un acord, esenţial pentru ca Grecia să primească al doilea pachet de ajutor financiar internaţional, de 130 miliarde de euro, scrie AP. Noile fonduri vor preveni un default necontrolat al statului elen care în martie are de rambursat 14,5 mld. euro, sumă imposibil de plătit fără finanţare externă.
Investitorii care deţin obligaţiuni elene au anunţat că părţile finalizează un acord bazat pe o propunere a preşedintelui grupului miniştrilor de finanţe din zona euro, Jean-Claude Juncker. Potrivit acordului, investitorii vor suporta, pe hârtie, pierderi de peste 60% pentru datoriile greceşti de 206 miliarde de euro pe care le deţin. Înţelegerea prevede că investitorii privaţi vor primi obligaţiuni noi a căror valoare nominală este cu 50% mai mică decât cea a datoriilor existente. Noile obligaţiuni vor avea un termen de scadenţ