Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru România, Jeffrey Franks, a declarat luni că FMI nu se opune unei creşteri a salariului minim, dar pentru aceasta trebuie făcute calcule foarte exacte.
Vestea bună pentru 2012 este că vom avea o creştere economică în România, iar vestea rea este că această creştere nu va putea determina o creştere a nivelului de viaţă al populaţiei, a declarat Jeffrey Franks.
Referindu-se la salariul minim, oficialul FMI a spus că în cazul în care ar creşte, există riscul ca angajatorii să facă mai puţine angajări, fiind de părere că o creştere a preţului muncii ar putea avea efecte nedorite în economie.
"Dacă mergem la măcelărie sau la supermarket şi cumpărăm carne şi dacă mâine măcelarul scumpeşte carnea, veţi cumpăra mai multă sau mai puţină carne? Probabil că veţi cumpăra mai puţină carne. Dacă cresc salariile, angajatorii vor face mai puţine angajări", a declarat Jeffrey Franks.
El consideră că trebuie avut în vedere faptul că o creştere a salariului minim atrage după sine şi o creştere a costurilor de salarizare pentru angajator şi, ca urmare, acesta va avea tendinţa de a recruta mai puţini oameni. "În acelaşi timp, o creştere a salariului minim poate antrena şi o creştere a consumului, ceea ce are, la rândul său, anumite efecte pozitive. Ca urmare, este nevoie de prudenţă în momentul luării unei decizii referitoare la creşterea salariului minim', a mai spus Jeffrey Franks.
Oficialul FMI a atras atenţia şi asupra politicii de asistenţă socială, avertizând că există mii de cazuri în care asistenţa din partea statului se îndreaptă către persoane care pot încă munci.
"FMI nu consideră că România cheltuie prea mult pe asistenţă socială. Consideră că România a cheltuit ineficient banii pe asistentă socială", a spus Franks.
Vestea proastă: Creşterea economică, insuficientă pentru