* este vorba despre beneficiarii subvenţiei la lapte, din zonele defavorizate
Inspectorii de la APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură) Brăila au început controalele în teren la solicitanţii de sprijin financiar pentru producătorii de lapte de vacă din zonele defavorizate. Concret, Centrul Judeţean Brăila al agenţiei a informat că în perioada ianuarie - martie 2012 se efectuează controlul la faţa locului pentru cererile de plată aferente anului 2011 privind schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte de vacă din zonele defavorizate.
"Potrivit prevederilor HG 755/2010, solicitanţii trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii printre care să deţină un efectiv cuprins între 2 şi 15 capete vaci de lapte, înscrise la Registrul Naţional al Exploataţiilor, beneficiarul care solicită ajutorul să fie înregistrat în sistemul de administrare a cotelor de lapte, cu cotă de lapte pentru livrări şi/sau vânzări directe, să menţină în exploataţie efectivul de vaci pentru care se solicită ajutorul financiar, până la data efectuării plăţii. Nu în ultimul rând, beneficiarul are obligaţia să permită efectuarea controalelor potrivit legii. Nerespectarea condiţiilor de eligibilitate poate atrage, după caz, reducerea sau chiar excluderea de la plata ajutorului specific", ne-a declarat directorul executiv al APIA Brăila, Daniela Militaru. De asemenea, sursa citată a punctat că zonele defavorizate din judeţul Brăila sunt Berteştii de Jos, Chiscani, Cireşu, Făurei, Frecăţei, Gropeni, Însurăţei, Măraşu, Măxineni, Racoviţa, Salcia Tudor, Scorţaru Nou, Siliştea, Stăncuţa, Surdila Greci, Tichileşti, Ulmu, Vădeni, Vişani şi Zăvoaia.
Ar trebui precizat că animalele care şi-au pierdut una din cele două crotalii se consideră ca fiind determinate (adică găsite la faţa locului), cu condiţia să acestea să fie identificate în mod