Cu puțin timp înainte de raportul tehnic pe justiţie al Comisiei Europene – raport aşteptat în februarie – iată că justiţia română vine cu un verdict surprinzător: fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu executare – sentinţa putând fi atacată cu recurs. ”O primă decizie care spune multe, dar nu spune totul în acest caz”, explică Radu Nicolae, expert la Centrul pentru Resurse Juridice.
”Cred că o să fie punctată această decizie de către cei de la Comisia Europeană, dar oricum de la sfârşitul anului trecut se ştia că în luna ianuarie va fi dat verdictul. Nu cred că este o hotărâre dată pentru un raport de ţară sau altul, ci pur şi simplu s-a ajuns la acest termen după ce au fost audiaţi toţi martorii şi toate procedurile au fost îndeplinite în primă instanţă”, spune Radu Nicolae la RFI. Andreea Orosz, Magazin European - Expertul Radu Nicolae la RFI: "Este o primă decizie care schimbă multe, dar nu spune totul în acest caz”
În acest context, expertul de la CRJ mai spune că ”este o hotărâre luată de prima instanţă, după analizarea probelor... Urmează cu siguranţă un recurs la Înalta Curte şi abia atunci vom putea vorbi despre o decizie definitivă şi vom putea comenta până la urmă în ce măsură vinovăţia a fost stabilită fără umbră de îndoială. Deocamdată este o primă decizie care sigur spune multe, dar nu spune totul în acest caz.”
Condamnarea lui Adrian Năstase în dosarul Trofeul Calităţii reprezintă o premieră. Este prima oară când un fost premier este condamnat. Decizia poate fi atacată cu recurs, ceea ce Adrian Năstase a şi anunţat că va face, vorbind despre un dosar politic.
Adrian Năstase este acuzat că şi-a finanţat campania electorală din fondurile colectate în cadrul simpozionului Trofeul Calităţii, organizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii.
Cu puțin timp înainte de raport