Erasmus, cel mai de succes program de mobilitate a studenților din lume, își sărbătorește anul acesta cea de-a 25-a aniversare. Aproape trei milioane de studenți au beneficiat de o perioadă de studiu sau de stagiu în străinătate de la crearea acestui program, în 1987. Sub deviza „Erasmus: de un sfert de secol, schimbă vieți și deschide noi orizonturi”, manifestările dedicate aniversării de argint vor fi lansate de Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret. Mobilitatea în cadrul Erasmus reprezintă un element central al strategiei Comisiei de combatere a șomajului în rândul tinerilor printr-o mai mare concentrare asupra dezvoltării competențelor – un aspect care va fi discutat de șefii de state și de guverne în cadrul Consiliului European informal.
„Impactul Erasmus a fost enorm, nu numai pentru fiecare student în parte, ci și pentru economia europeană în ansamblu. Prin sprijinul său pentru competențe și pentru un sistem de învățământ superior modern, cu legături mai strânse între lumea academică și angajatori, Erasmus ne ajută să combatem neconcordanța de competențe. De asemenea, programul le oferă tinerilor încrederea și capacitatea de a lucra în alte țări, unde s-ar putea găsi locurile de muncă potrivite pentru ei, în loc să fie prinși în capcana unei neconformități geografice,” a declarat președintele Barroso.
Comisarul Vassiliou a adăugat: „Erasmus este una dintre marile povești de succes ale Uniunii Europene: este programul nostru cel mai cunoscut și mai popular. Schimburile Erasmus permit studenților să își îmbunătățească cunoștințele de limbi străine și să dezvolte competențe, precum capacitatea de adaptare, care le îmbunătățesc perspectivele de ocupare a unui loc de muncă. De asemenea, programul oferă ocazia profesorilor și altor categorii de personal de a vedea în ce fel funcționează învățământu