Se încălzesc cum pot şi stau cu marfa acoperită de teamă să nu îngheţe. Este vorba de puţinii producătorii de legume şi fructe, care se încumetă să vină în Piaţa Centrală din municipiul Târgu-Jiu pe o vreme geroasă, în aşteptarea cumpărătorilor. Cu toţii spun că preferă să îndure temperaturile scăzute decât să plece acasă cu marfa nevândută. Mai mult, produsele care nu rezistă gerului de peste noapte, ajung hrană pentru animale.
Pieţarii spun că ierni au mai îndurat, dar aşa ger, niciodată. Pentru a feri de îngheţ marfa, majoritatea comercianţilor o acoperă cu pături, iar pe timpul nopţii, ceapa, morcovii şi cartofii sunt depozitate în magazii sau luate acasă. „E frig, ce să mai zicem…rezistăm cum putem, la fel şi marfa. Noroc că eu am unde să o las peste noapte, dar nu toţi au alternativa asta la îndemână. Ziua ne mai dezmorţim, cu un ceai fierbinte, cu o sticlă de apă caldă între mâini. Stăm în piaţă, că am muncit din greu produsele astea şi cheltuielile nu aşteaptă”, a declarat unul dintre puţinii comercianţi găsiţi ieri în piaţă. Produsele care degeră, ajung, însă, hrană pentru animale. „Mai vindem ce putem, din fructe şi legumele care nu se trec repede din cauza gerului. Ce nu vindem, dăm la animale şi păsări, că şi ele trebuie să mănânce”, a adăugat un alt precupeţ, care îşi freca mâinile şi mişca vioi din picioare. Speranţa moare ultima, spun producătorii, aşa că mai beau un ceai fierbinte, mai pun pe ei o haină groasă şi stau la tarabă. Unii au venit cu marfa mai târziu în piaţă ca de obicei, doar-doar s-ar mai încălzi. Că vând sau nu din produsele mai mult îngheţate, tot au chiria de plătit, spune un comerciant. Dar este mulţumit că ceapa scoasă la vânzare nu a degerat şi ne-a făcut chiar şi o demonstraţie. „Am venit mai târziu ca de obicei, marfa o am acasă. Nu stau nici toată ziua, că nu are rost. Eu ce dau, dau în câteva ore. Ceapa încă rezistă,