Liderul mondial Novak Djokovic (24 de ani), campion a treia oară la Melbourne, a escaladat vârful ierarhiei mondiale pas cu pas. O treaptă importantă a urcuşului său a fost realizată cu ajutorul unui român. Marius Raicea (38 de ani), fost coleg de generaţie cu Andrei Pavel, l-a ajutat pe sârb să iasă din labirintul căutărilor, într-o perioadă trepidantă, atunci când copiii din Belgrad ocoleau în drumul spre antrenament tancurile fioroase, craterele din pământ şi o teamă uriaşă.
Marius Raicea face parte din generaţia lui Andrei Pavel, Dinu Pescariu şi Adrian Voinea, iar imaginea bună a tenisului românesc din acea perioadă spune că l-a recomandat pentru a antrena în Serbia. "Pe Pavel şi Pescariu nu i-am bătut niciodată la juniori, dar pe Voinea am reuşit să-l înving de câteva ori, a fost o generaţie de excepţie, situată într-un top imaginar după cea a lui Ilie Năstase.
La finele lui 1999, eu aveam vreo 25 de ani, sârbii au vrut să vadă un antrenor român, m-au văzut, am făcut nişte antrenamente cu puştii de la Partizan Belgrad, le-a plăcut şi aşa am semnat contractul", deschide lada cu amintiri actualul campion al României la veterani +35. Înarmat cu hotărâre, curaj şi o anumită doză de nebunie, Marius, actual antrenor şi om de afaceri, păşea într-o ţară prăbuşită din punct de vedere economic, una în care şuieratul gloanţelor încă le mai provoca frisoane locuitorilor Belgradului.
Trei mărci litrul de benzină
Tabloul era unul macabru, iar oamenii nu mai şuşoteau nici pe la scara blocului de teamă să nu zvârcolească tragedia ce tocmai le schimbase cursul vieţii. În sport însă, rivalitatea dintre Partizan şi Steaua Roşie sau ţelurile plavilor rămăseseră intacte. "Erau găuri în toate clădirile mari din Belgrad, iar la colţul blocului se vindea canistra de benzină cu 3 mărci litrul, pentru că nu se găsea la PECO. Salariul mediu se cifra undev