Romania si alte state membre ale Uniunii Europene au semnat, luni, noul tratat privind pactul fiscal, stabilit cu ocazia summit-ului liderilor europeni din decembrie si considerat un important pas in vederea solutionarii crizei datoriilor din Europa.
Noul pact fiscal vizeaza, in esenta, echilibrul fiscal, tarile semnatare asumandu-si angajamentul de a avea bugete echilibrate sau excedentare. Practic, este stipulata interdictia de a avea un deficit structural mai mare de 0,5% din PIB si o datorie publica peste 60% si este prevazuta posibilitatea de a aduce in fata Curtii Europene de Justitie statele care depasesc aceste tinte. Statele participante trebuie sa introduca noile prevederi in Constitutie.
Dintre statele UE, doar Marea Britanie a refuzat sa participe la pactul fiscal european, initiat de Germania si Franta.
Potrivit analistilor chestionati de Ziare.com, noul pact fiscal va avea un efect benefic atat pentru Romania, cat si pentru celelalte state participante, stabilind o disciplina fiscala mai buna.
"Va introduce o disciplina fiscala mult mai buna in contextul in care sunt atasate si niste penalitati. Pentru o tara ca Romania, care a dovedit istoric, in ultimii peste 20 de ani, ca este foarte indisciplinata atunci cand vorbim de politica fiscala si tinde sa aiba derapaje destul de mari, mai ales in ani electorali, o regula fiscala foarte clara si cu penalitati la nivel european poate sa aiba efecte pozitive asupra sanatatii finantelor publice", a spus Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank, pentru Ziare.com.
Totusi, o limita de 0,5% in ceea ce priveste deficitul structural este foarte restrictiva in cazul Romaniei, care poate obtine un spatiu de manevra mai extins, in conditiile in care datoria publica a tarii noastre este cu mult sub limita prevazuta in pact.
"Trebuie vazut exac