Daca Nicolae Ceausescu ar fi trait, cu siguranta ar fi gasit un motiv de satisfactie in modul in care liderii europeni tin sa rezolve problema datoriilor uriase acumulate de tarile UE. La fel cum fostul dictator comunist a platit datoriile in anii '80, asa vor si autoritatile europene sa rezolve problemele - prin austeritate "la sange".
Statele Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Republicii Cehe, au adoptat luni seara un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificata a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar.
In esenta, liderii europeni au decis sa impuna un pact fiscal prin care tarile membre sa fie nevoite sa isi reduca deficitele, implicit si datoriile, sub amenintatea sanctiunilor, care pot merge de la blocarea fondurilor UE la actiuni in justitie. Cu alte cuvinte, Comisia Europeana va monitoriza modul in care toate tarile isi cheltuie banii.
"Nimeni nu va mai putea pacali pe nimeni cu cheltuieli electorale", a explicat, marti, presedintele Traian Basescu, intr-o conferinta de presa.
Iluzia traiului pe datorie s-a spulberat nu numai in Romania, ci in toata Uniunea EuropeanaTraian Basescu, presedintele Romaniei
Ce inseamna, in fapt, deciziile propuse la Bruxelles? In esenta, pentru Romania va urma un nou val de masuri de austeritate. Pentru a mentine deficitul bugetar in limita a 3% din produsul intern brut (PIB), Guvernul va trebui sa taie de undeva. De la salarii si pensii nu mai are de unde, asa ca va taia de la cheltuieli.
"Imi e teama ca, prin acest tratat, practic ne-am asumat rolul de ruda saraca, de tara subdezvoltata", a spus consultantul financiar Cristian Dinulescu.
"Nu vom putea sa investim mai mult, sa crestem salariile pentru a ajunge la standardele din Occident, nu vom putea oferi facilitati fiscale pentru a atrage invest