Majoritatea banilor obţinuţi de la comercializarea patrimoniului sindical au mers la plata impozitelor şi la realizarea unor proiecte de modernizare a unor case de odihnă, susţine conducerea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).
Circa 180 de milioane de lei a obţinut Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova de la comercializarea patrimoniului sindical. „Din această sumă peste 44 milioane de lei au mers la plata taxelor şi impozitelor, iar 135 de milioane de lei au fost folosiţi pentru modernizarea sanatoriilor", a precizat Mihai Hâncu, vicepreşedinte al CNSM.
Potrivit responsabilului, în anul 2012 Confederaţia Sindicatelor intenţionează să aloce minimum 22 milioane de lei, pentru modernizarea unor tabere de odihnă pentru copii.
Amintim că o investigaţie jurnalistică a arătat că în ultimii cinci ani, mai multe hoteluri şi alt patrimoniu sindical au fost vândute fără licitaţii, contra a peste 120 de milioane de lei, sumele cerute fiind şi de zece ori mai mici decât valoarea de piaţă a obiectelor.
În majoritatea tranzacţiilor figurează aceleaşi firme, cele mai multe fiind conduse de persoane apropiate. Totodată, autorii investigaţiei au constatat că felul cum este gestionată averea sindicatelor din Moldova, nereformate din perioada sovietică, a relevat că liderii acestora sunt departe de a fi preocupaţi de protejarea drepturilor angajaţilor, inclusiv a celor patrimoniale. La destrămarea URSS, patrimoniul sindical valora peste 200 de milioane de dolari, potrivit unor estimări neoficiale.
TELENOVELA PRIVATIZĂRILOR SINDICALE Moştenirea sindicală, mina de aur devastată
INVESTIGAŢIE Milioanele sindicatelor. Vezi cum au ajuns proprietăţile sindicale în posesia firmelor lui Ilan Shor