Alături de fostul premier, alte cinci persoane au fost condamnate Acestea şi-ar fi folosit influenţa şi firmele pentru a colecta fonduri necesare campaniei prezidenţiale a lui Năstase, din 2004 .
Fostul premier Adrian Năstase şi cinci presupuşi complici ai săi au fost condamnaţi cu executare de instanţa supremă. Judecătorii au certificat, fie şi parţial, pentru prima dată în istoria postdecembristă că o campanie prezidenţială atrage „bani negri" plimbaţi prin firme până li se pierde urma. Mai exact, magistraţii susţin că însuşi Adrian Năstase, din postura sa de şef al PSD, ar fi influenţat oameni de afaceri, dar şi persoane puse în funcţii-cheie în stat să „cotizeze" pentru un „trofeu": deja celebru „Trofeu al Calităţii în Construcţii", simpozion care avea să devină mai cunoscut publicului larg odată cu declanşarea anchetei penale împotriva fostului premier.
„Jianu nu putea favoriza, dar putea controla"
Simpozionul „Trofeul Calităţii", organizat în 2004, taman anul în care Adrian Năstase candida la Preşedinţia României, ar fi fost o tactică „de a camufla" strângerea de fonduri pentru campania prezidenţială a lui Adrian Năstase.
Pionul principal în colectarea banilor ar fi fost Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, pe care Năstase ar fi sprijinit-o pentru a primi această funcţie. Taxele de participare au fost de aproximativ 125 de euro la acea dată, pentru persoanele fizice şi de aproape 400 de euro pentru cele juridice. În total, s-a strâns suma de 67,4 miliarde de lei vechi.
Fostul ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, Miron Mitrea, sub tutela căruia se afla ISC, a infirmat ieri orice legătură a lui Năstase cu numirea şi cu menţinerea în funcţie a Irinei Jianu. Tot Mitrea a susţinut că Jianu - din calitatea sa de şefă a ISC - nu putea favoriza firme. Dar le putea controla! În acest con