Rata somajului, calculata conform criteriilor Biroului International al Muncii (BIM), in forma ajustata sezonier, a fost estimata pentru luna decembrie a anului trecut la 7,0%, in scadere cu 0,3 puncte procentuale comparativ cu luna anterioara si cu aceeasi luna din 2010, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Datele oficiale arata ca numarul somerilor BIM (in varsta de 15-74 de ani) a fost de 703.000 persoane, in scadere de la nivelul de 727.000 inregistrat in noiembrie.
Pentru persoanele adulte (25-74 de ani) rata şomajului BIM a fost estimată la 5,3% pentru luna decembrie 2011 (5,6% în cazul bărbaţilor şi 4,8% în cel al femeilor).
Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte cu 0,9 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 7,4% în cazul persoanelor de sex masculin şi 6,5% în cazul celor de sex feminin).
Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 68,6% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna decembrie.
Somajul in sens BIM se bazeaza pe cercetare statistica si consta intr-un sondaj desfasurat la domiciliu din care rezulta numarul somerilor si cel al populatiei active. Somerii in sens BIM sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani, s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani. Rata somajului, calculata conform criteriilor Biroului International al Muncii (BIM), in forma ajustata sezonier, a fost estimata pentru luna decembrie a anului trecut la 7,0%, in scadere cu 0,3 puncte procentuale comparativ cu luna anterioara si cu aceeasi luna din 2010, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Datele oficiale arata ca numarul somerilor BIM (in varsta de 15-74 de ani)