Vânzătorii din târguri lucrează cu program redus. Cine n-are magazie să pună marfa la adăpost, stă acasă. Sursa: EVZ
Vânzătorii de legume din pieţele din Bucureşti nu se plâng numai de ger. Abia a trecut cineva să le dea zăpada dintre tarabe, iar pe unde n-a trecut lopata au aruncat ei, cu grijă, câte-un sac de nisip.
În spaţiile neacoperite din Capitală, ieri la prânz nu găseai decât comercianţii norocoşi - cei care au şi câte-o magazie aproape de tarabă, de unde aduc câteun kil - două de marfă, de teamă să nu degere pe tarabă.
Doamna Sanda a rămas singură în Piaţa Gara de Nord, între 20 de tarabe goale. Stă în piaţă mai mult de drag decât de treabă.
"Pe frigul ăsta vă spun eu că nu vine nimeni. Nici pieţari, nici clienţi. Eu mai am în zonă un magazin cu ouă şi arunc un ochi şi-aici, şi dincolo. Şi n-am scos multă marfă", spune bucu reşteanca Sanda, care şi-a întins, la vedere, fix două rădăcini de pătrunjel, trei cepe roşii şi cam un kil de cartofi.
"Mai sunt blocurile astea peste stradă. Văd oamenii fix taraba mea. Poate o avea cineva nevoie. E bine să mă vadă". A venit la ora 11 şi la ora 13.00 deja se pregătea să închidă.
O ciorbă fierbinte şi-o pătură pentru murături
Vasile e pieţar de când se ştie la Domenii. Vorbeşte mai greu că tocmai e deranjat de la masa de prânz: o ciorbă la borcan de 800, din care ies aburi. Alături e cafeaua la pahar de plastic şi-un prieten de treabă, cu care trece şi timpul, şi frigul.
Are pe tarabă câteva pungi cu gogonele murate, câteva de fasole şi un morman de cartofi, acoperit cu două pături. Ger ca acum a mai prins şi în alţi ani şi tot a scos-o la capăt. Metoda lui e una simplă: "Pe mine nu m-alungă nici frigul acasă. Eu las etichetele pe tarabă. Am şi ceapă bună. Dar aia nu e cartof. Îngheaţă imediat. Vrea clientul, fug cu tasul în magazie şi l-am servit. Vrea o verdeaţă? Imediat!". @N