Sunt oameni de ştiinţă care nu iau în calcul teoria încălzirii globale susţinînd că asistăm mai degrabă la o răcire a întregii planete. Deşi în ultimii ani s-a ajuns la un consens cu privire la faptul că ne confruntăm cu încălzirea planetei, cifrele arată că în ultimii 15 ani planeta nu s-a încălzit deloc, potrivit Daily Mail.
Specialiştii spun chiar că ne-am putea confrunta cu o mică eră glaciară, asemănătoare celei din secolul al XVII-lea.Ei se bazează pe datele adunate de la 30.000 de staţii meteorologice, potrivit cărora activitatea solară a intrat într-o perioadă de stagnare încă din 1997.
Statisticile climatologice arată că, după activitatea intensă din secolul trecut, astrul diurn va atinge un minimum istoric, pe care îl vom resimţi prin veri reci şi capricioase, ierni foarte aspre şi o scurtare a sezoanelor. Soarele parcurge cicluri de câte 11 ani, iar Ciclul Solar actual, numit şi Ciclul 24, este pe punctul de a ajunge la apogeu. Tocmai din acest motiv ne-am confruntat şi cu furtuna solară de săptămâna trecută, precum şi cu aurore boreale la latitudini foarte joase.
Analizele experţilor NASA şi ale celor de la Universitatea din Arizona arată că Ciclul 25, al cărui vârf este aşteptat pentru anul 2022, va fi redus aproape la jumătate ca intensitate, faţă de cel care se încheie acum. Mai mult, există 92% şanse ca Ciclul 25, precum şi cele care îl vor urma, nici să nu mai aibă loc.
Asta ar însemna să ajungem din nou la temperaturi precum cele din perioada 1790 - 1830, când temperatura medie în Europa ajunsese la 2 grade Celsius. De asemenea, o altă temere a meteorologilor este că am putea ajunge din nou la minimele din Mica Eră Glaciară, dintre 1645 şi 1715, când numeroase râuri europene, inclusiv Tamisa, care trece prin Londra, îngheţau.
Cercetătorii preconizează că generaţiile următoare s-ar putea să nu mai aibă parte de vremurile