Studenţii români din Republica Moldova, care vin să studieze în ţara noastră, se lovesc de o serie de obstacole înainte, în timpul şi după terminarea studiilor. CRPE a dat publicităţii, azi, un studiu pe această temă intitulat \"Bune intenţii şi coşmar democratic. Paradoxul burselor acordate de statul român studenţilor moldoveni\". Sursa: ARHIVA EVZ
Autoarea studiului, Claudia Silaghi, spune că Centrul Român pentru Politici Europene a fost interesat de ce se întâmplă cu studenţii din Republica Moldova care vin în România. Studiul s-a bazat pe date obţinute de la 24 de universităţi din cele 44 din România care acordă burse pentru tinerii de dincolo de Prut. Au fost completate 194 de chestionare online de către studenţi şi absolvenţi din Republica Moldova, bursieri ai statului român.
Principala concluzie a studiului este că intenţia bună, de asistenţă şi sprijin pentru tinerii din Republica Moldova, concretizată în creşterea numărului de burse acordate anual de statul român este practic subminată de proasta implementare şi gestionarea deficientă.
În mediul universitar, de pildă, în 2011-2012 au fost scoase la concurs 2.580 de burse, iar 36% dintre acestea au rămas neocupate. Potrivit raportului citat, doar 56% dintre studenţii din Republica Moldova, bursieri ai statului român, îşi finalizează studiile cu o diplomă universitară. Restul de 44% fie renunţă la studii, fie sunt exmatriculaţi, fie sunt absolvenţi fără diplomă, fie solicită prelungirea perioadei de studiu sau un transfer la alte universităţi din România.
Numărul burselor neacordate, în creştere
În acest an universitar, de exemplu, au fost acordate doar 1.594 de burse din cele 2.480 scoase la concurs, potrivit datelor obţinute de la Ministerul Educaţiei şi de la universtăţile în cauză. Dacă în 2008-2009, au fost scoase la concurs 1.277 de burse, după 2009, odat