O femeie deţine, în medie, zece perechi de jeanşi, arată un studiu al britanicilor. Aceasta este şi una dintre explicaţiile faptului că pantalonii au rămas în trend de mai bine de 250 de ani.
Evazaţi, skinny, drepţi, băieţeşti, elastici, albastru indigo, gri, alb, roz, cu broderie, tăiaţi, cu capse. Indiferent de culoare şi model, blugii sunt o piesă nelipsită din garderoba oricărei persoane, fără a ţine cont de sex sau de preferinţe în materie de modă.
Puţini ştiu însă că istoria acestor pantaloni a început în urmă cu jumătate de secol, în Italia, la Genova. Termenul de „blue-jeans" vine de la francezul „bleu de Genes" - „albastru de Genova" -, care era o ţesătură din lână şi bumbac. Istoria termenului este însă controversată, alţii ducând originile denimului în Franţa sfârşitului de secol XVI, unde era folosită o ţesătură denumită „serge de Nîmes", adică „stofă din oraşul Nîmes". Aceasta era însă un amestec de mătase şi lână, compoziţie care îi face pe unii să se îndoiască de legătura cu materialul care e format, astăzi, doar din bumbac. Indiferent de origine, blugii devin cu adevărat faimoşi abia spre sfârşitul secolului al XIX-lea, când Levi Strauss, un bavarez emigrat în America, se asociază cu un croitor, Jacob Davis, pentru a transforma salopetele primului în pantaloni de purtat cu orice ocazie.
Cu cât mai mulţi, cu atât mai bine
De aici şi până la rafturile pline de blugi ale marilor magazine nu a mai fost decât un pas. Şi aproximativ un secol în care mai întâi filmele cu cowboy, apoi cele cu „Rebeli fără cauză" au popularizat pantalonii în toate mediile sociale. „Denimul şi-a depăşit cu mult rădăcinile muncitoreşti şi a devenit o piesă nelipsită din orice garderobă, aşa că nu ar trebui să fie o surpriză faptul că o femeie deţine cel puţin zece perechi de blugi, deşi, în cele mai multe cazuri, nu apucă să le poarte pe toate", a declara