- Diverse - nr. 941 / 31 Ianuarie, 2012 Specialistii nutritionisti, citati de descopera.ro, sustin ca substantele gasite in unele alimente sau in unele bauturi modifica pH-ul la nivel gastrointestinal, ceea ce influenteaza gradul de absorbtie al antibioticelor. Astfel, in functie de tipul de antibiotic administrat, trebuie sa avem grija ce mancam si ce bem, deoarece eficienta acestor medicamente poate fi anulata, redusa sau potentata. Mai mult decat atat, asocierea antibioticelor cu anumite alimente poate declan sa o serie de efecte adverse atat la nivel digestiv, cat si la nivel cerebral. Potrivit specialistilor, exista numeroase interactiuni intre medicatie si alimentatie, de aceea, atunci cand ne este prescris un tratament, este indicat sa intrebam medicul daca exista restrictii alimentare. De exemplu, grepfrutul interactioneaza cu peste 200 de medicamente, printre care si cu antibioticele, avertizeaza specialistii, de aceea se recomanda ca acest fruct sa fie evitat in orice tip de tratament medicamentos. Grepfrutul contine o substanta care interfereaza cu sistemul de detoxifiere a organismului, perturband actiunea medicamentelor. Acest fruct potenteaza efectul in cazul anumitor tipuri de antibiotice si il reduce in cazul altora. Un alt produs care trebuie evitat atunci cand luam orice tip de medicatie si mai ales antibiotice este alcoolul. Acesta practic anihileaza efectul medicamentelor. In plus, unele antibiotice, de tipul eritromicinei sau penicilinei, luate cu alcool, pot duce la reactii secundare severe, precum tulburari gastrointestinale, diaree, stomatita si pierderea apetitului. In plus, aceste medicamente cresc efectul sedativ al alcoolului, ceea ce inseamna ca se ajunge la starea de betie foarte repede. In cazul in care luam penicilina, nu este indicat sa mancam alimente sarate, deoarece acest lucru poate duce la aparitia unor colite pseudomembranoase,